« Vervolg lekkere pickles....»

Gepubliceerd op 03-03-2019

En daar is ie dan; de wortelpickle die ik vorige week tijdens de dag met de collega natuurvoedingsadviseurs bij Hilma's Keuken heb gemaakt!

De wortel heeft een dag of 7 staan fermenteren in mosterd- en venkelzaadjes, cayennepeper, kurkuma, zeezout en sesamolie. Het was even wennen aan de smaak; het is behoorlijk pittig. Misschien heb ik een beetje teveel cayennepeper gebruikt.... Naast de pittige, zoutige smaak proef je verder de mosterd- en venkelzaadjes goed.

Qua structuur is de wortel niet veranderd. Mogelijk heeft de wortel iets meer drukkracht nodig dan de glazen pickle pers kan bieden voor zo'n harde groente? Of misschien heb ik de pickle pers wat te vol gedaan? Het is dus de moeite waard om de pickle eens met een andere pickle pers te maken om te zien of er verschillen zijn. De glazen pickle pers doet het in elk geval uitstekend bij de wat zachtere groenten zoals komkommer, courgette etc. 

Maar....ik ben in elk geval blij met deze wortelpickle! Een pittig hapje dat het prima doet naast wat gerechten die iets zachter van smaak zijn. Je maakt je darmen ook blij met gefermenteerd voedsel. Daar zitten veel gezonde bacteriën die je darmflora in een goede conditie houden. 

Over darmflora is trouwens heel veel te doen tegenwoordig. Er zijn aanwijzingen dat er een link is tussen het ontbreken van bepaalde bacteriën in je darmen en (het ontwikkelen van) een depressie zoals onlangs in het NRC is gepubliceerd. Je darmen zijn blijkbaar heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Interessante materie maar veel is nog niet bekend.

Voor mij voldoende reden om binnenkort een paar nascholingsdagen 'Darmvitaal' bij Sonnevelt Opleidingen te gaan volgen. Ben heel benieuwd!

wortelpickle-1551606924.JPG