« Iedereen een heldin!»

Gepubliceerd op 25-02-2019

Het thema van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 is 'Heldinnen', of zoals Bibliotheek Eindhoven aankondigt: "Jij verdient het om de heldin van je eigen leven te zijn."

Mmmm....dit zet me aan het denken: ik ken best veel vrouwen die ik tot de heldinnen reken. Bekende vrouwen zoals bijvoorbeeld Maya d'Angelou, een hele wijze, sterke vrouw of Rosa Parks, de burgerrechtenactiviste die weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan blanke passagiers.

Maar dichter bij huis ken ik ze ook! Zoals een buurvrouw waar ik al jaren lief en leed mee deel, vriendinnen waarmee ik kan lachen en huilen en die me accepteren zoals ik ben, vrouwen waarmee ik veel deel of heb gedeeld tijdens mijn opleidingen, voormalige studiegenoten die allemaal bezig zijn om op hun manier natuurvoeding te promoten en het lef hebben een praktijk of bedrijf op te zetten. Of die verpleegkundigen die met liefde en warmte zorg verlenen. En zo zijn er nog veel meer.

En hoe zit dat dan als ik in de spiegel kijk? Vind ik mezelf de heldin van mijn eigen leven? Nou, ik denk dat ik aardig op weg ben. Ik schrik direct als ik dit zo schrijf! Mijn innerlijke saboteur gaat onmiddellijk aan de slag bij de gedachte dat ik echt weleens de heldin van mijn eigen leven zou kunnen zijn. Want is het niet arrogant om jezelf een heldin te vinden? Wat zullen anderen daar wel van vinden? Is het zo ingewikkeld je innerlijk licht te ontsteken en te stralen? Is het angst voor afwijzing, of angst om ondermijnd te worden? Er kunnen natuurlijk onbewuste overtuigingen op zitten zoals bijvoorbeeld: "ik ben het niet waard een heldin te zijn", "ik ben een held op sokken" of "ik mag geen heldin zijn". Of misschien speelt er op onbewust niveau nog iets anders. Het is interessant om hier eens naar te kijken. Een energetisch consult kan hierbij helpen en je veel inzichten opleveren. Zo kun je naar allerlei thema's in je leven kijken. 

Laat ik maar eens goed in die spiegel kijken. En als ik dan heel eerlijk naar mezelf ben: ja, ik ben de heldin van mijn eigen leven of in elk geval al aardig 'in wording'. De afgelopen jaren heb ik me door veel oud zeer geworsteld. Ik ben tot het inzicht gekomen dat vasthouden aan pijn en slachtofferschap je berooft van het zoete van het leven. De moed hebben om in de spiegel te kijken en je donkere kant in het licht te zetten; is dat niet de heldin zijn van je eigen leven? Ik denk het wel....

Praktijk Lemniscaat is er bij op vrijdag 8 maart in de Bibliotheek in Eindhoven. Kom je ook? 

nieuw-logo-internationale-vrouwendag-1551297475.png