Als het wiegje leeg blijft....

Voor vrouwen die tijdens de zwangerschap hun kindje hebben verloren en voor vrouwen die heel graag een kindje hadden gewild maar kinderloos zijn gebleven

Je kindje vroegtijdig verliezen of ongewenst kinderloos blijven, zijn gebeurtenissen die een diepe impact op je leven kunnen hebben. Intens verdriet, teleurstelling, boosheid, jaloezie en frustratie zijn gevoelens die vaak een rol spelen. Dat intense verdriet over het verlies, over het onvervulde verlangen kan dikwijls niet goed gedeeld worden met de mensen om je heen. Meestal zit je omgeving niet te wachten op jouw verdriet of andere gevoelens die je hebt als je je kindje hebt verloren of als je zo graag een kindje had gewild maar het wiegje uiteindelijk permanent leeg blijft. Het rouwproces wat zo nodig is, krijgt vaak geen kans. Je onvervulde verlangen of verlies kan een groot, gapend gat worden dat je niet weet te vullen. Soms kan dit zelfs verslavingsgedrag veroorzaken zoals overmatig eten of je krijgt fysieke klachten die je niet eens kunt herleiden naar je onverwerkte verdriet.

Stil verdriet

Het verdriet wordt een stil verdriet dat toch elke keer kan worden aangeraakt zoals bijvoorbeeld bij moederdag, de geboorte van een kindje in je omgeving, de zwangerschap van een vriendin, het oma-schap van je zus of gewoon op straat, bij het zien van een kinderwagen of gezinnetje in een speeltuin. Terloopse opmerkingen zoals: "Hoeveel kinderen heb jij?", of "Jij zult ook wel last hebben van het lege nest syndroom, hè?", kunnen als een mokerslag binnenkomen en hoe ga je daarmee om?  

Afscheid nemen

Om met die onverwerkte pijn te kunnen omgaan ga je op onbewust niveau misschien je verloren kindje of je hunkering naar een kindje koesteren en vasthouden omdat je dit als verbinding met je (toekomstige) kind ziet. Zo hoef je geen afscheid te nemen. Verlies betekent echter afscheid nemen; van je te vroeg geboren kindje of van je verlangen naar een leven dat je graag anders had ingevuld. Afscheid nemen betekent rouwen, het betekent loslaten of je nu een kindje hebt verloren tijdens de zwangerschap of ongewenst kinderloos bent gebleven of je bent kinderloos gebleven nadat je een of meerdere kindjes tijdens de zwangerschap hebt verloren. 

Onvervuld verlangen loslaten

Vrouwen die ongewenst kinderloos zijn gebleven, kunnen een diepe, gapende leegte voelen. Meestal wordt hen nooit gevraagd hoe zij hun leven ervaren nu dat zo anders loopt dan zij graag hadden gewild. Het onderwerp is vaak niet bespreekbaar of wordt angstvallig vermeden. Dit kan, naast het intense verdriet, ook veel eenzaamheid veroorzaken. Ook voor hen geldt dat een rouwproces noodzakelijk is. Rouwen om wat niet heeft mogen zijn; acceptatie van het verlies van een leven dat je graag anders had ingevuld en het verlangen loslaten. Zo kun je ruimte scheppen voor jezelf om je leven anders in te vullen zonder dat knagende gemis, wetende dat er een oermoeder in je schuilt die haar koesterende eigenschappen op een andere manier kan inzetten dan voor eigen kinderen te zorgen.  

Verlies een plek geven

Kijken naar jezelf en wat er op onbewust niveau zich afspeelt, geeft je de ruimte om dat rouwproces in te gaan, gevoelens te verwerken en uiteindelijk los te laten. We gaan kijken naar hoe jij jouw eigen verdriet kunt gaan verwerken en het verlies een plek in je leven kan geven. 

Je kunt aan dit thema werken in een individueel consult of in een workshop.

Je bent van harte welkom.

Wil je eerst wat meer weten? Lees dan dit interview.

 

Informatie aanvragen

Na ontvangst nemen we zo spoedig mogelijk contact op.