« Aandacht voor je lijf»

Gepubliceerd op 12-08-2023

Vrijdag 18 augustus neem ik je op de klanken van de Tibetaanse klankschalen mee in een bodyscan. Een bodyscan is een geleide meditatie waarbij je je aandacht richt op je lijf. Je komt uit je hoofd en ervaart wat er in je lichaam gebeurt. Je komt in het hier en nu. 

In het dagelijks leven zitten we vaak in het hoofd. Als we niet regelmatig 'afschakelen', gaat je lichaam stress ervaren of je krijgt last van piekergedachten die zelfs tot somberheid kunnen leiden. Regelmatig ontspannen en aandacht schenken aan je lijf is essentieel om gezond en lekker in je vel te zitten.

Diepe ontspanning

De bodyscan is een fijne voorbereiding op het klankbad dat op de bodyscan volgt. Dompel je onder in de klanken van meerdere klankschalen en oerinstrumenten als oceandrum, rainstick, chimes en klankbuizen. Klanken zijn niet alleen hoorbaar, je kunt ze ook voelen. De klanken veroorzaken trillingen zodat je op verschillende niveaus gaat mee vibreren; op fysiek niveau kunnen lichaamscellen en organen mee gaan resoneren en op gevoelsmatig en energetisch niveau kun je verschillende uitwerkingen ervaren. Hierdoor kun je in een diepe staat van ontspanning komen waardoor je vermoeidheid en stress kunt loslaten en indrukken kunt verwerken. 

Uitwerking

Het kan zijn dat de ontspanning enkele uren of zelfs een aantal dagen aanhoudt. Bij burn out, overspannenheid of rouwprocessen kan het ook voorkomen dat je de volgende dag juist meer vermoeidheid, hoofdpijn en/of emoties ervaart. Aangetrild door de klanken word je zo de mogelijkheid geboden om emoties te verwerken en los te laten. Verwerken is positief maar niet altijd fijn. Wees lief voor jezelf en neem rust en ruimte voor deze verwerking zodat je spanningen en emoties los kunt laten. Aan de andere kant kan het zijn dat je juist heel goed slaapt na een klankbad en de volgende dag verkwikt wakker wordt. Ieder mens is anders en iedereen ervaart de effecten van een klankbad op zijn of haar manier. 

Praktisch

Bij een klankbad lig je op een comfortabel matras. Een klankbad duurt ongeveer 1,5 uur. Draag makkelijk zittende kleding en neem geen zware maaltijd voorafgaande aan een klankbad. 

Na afloop drinken we nog een kop thee met iets lekkers. 

Doe je mee? Je kunt je hier aanmelden

singing-bowl-3106332-1920-1691853645.jpg