« Lekkere pickles»

Gepubliceerd op 24-02-2019

Hilma's Keuken in Schijndel, zaterdag 23 februari: wat een fantastische dag! Samen met collega-natuurvoedingsadviseurs een dagje pickles maken, ofwel fermenteren.

Fermenteren doen we al heel erg lang en bijna overal ter wereld kom je gefermenteerde producten tegen. Denk maar eens aan yoghurt, bier, zuurkool of kaas. Bij fermentatie zetten schimmels, gisten en bacteriën stoffen in een product om waardoor de zuurgraad, smaak, kleur, geur en/of uiterlijk verandert. Maar waarom zou je dat doen? 

Door fermenteren kun je niet alleen producten langer houdbaar maken. Je kunt ook de smaak van een product veranderen, denk bijvoorbeeld maar eens aan die lekkere Franse kaasjes. En, last but zeker not least: gefermenteerd voedsel is rijk aan gezonde bacteriën en dus goed voor het evenwicht en vitaliteit van de microflora in onze darmen. Want onze darmen zijn hartstikke belangrijk voor een snelle opname van voedingsstoffen en een gezonde darmflora beschermt ons tegen bacteriële aandoeningen en bevordert en versterkt ons immuunsysteem. 

Dus genoeg redenen voor een dagje pickelen. 

Eerst moest er natuurlijk bijgekletst worden met koffie/thee en een heerlijke bietencrumble (zelfs deze doorgewinterde bietenhater heeft genoten van deze crumble!). Het was heel leuk en gezellig om mijn voormalige studiegenoten weer te zien en te horen waar iedereen mee bezig is. Daarna hebben we ons aardig uitgeleefd met allerlei recepten, verschillende soorten groenten en smaakmakers. Het resultaat mocht er zijn!

Voor de lunch had iedereen iets meegebracht. Het was smullen geblazen: een fluweelzachte linzensoep, een frisse tomaten-paprikasoep, pittige Braziliaanse kaasbroodjes met een sandwichspread van kikkererwten, een bieten-aardappelsalade, een linzensalade met gember en rode peper, een courgette-brie taart (tsja, ik vond die zo lekker dat ik hem nu ook maar voor de groep had gemaakt) en als toetje een heerlijke suikervrije bloedsinaasappeltaart en een vruchtensalade. Het was weer een feestje. Ja, natuurvoeding is echt heel lekker!

Thuis staat nu een pot wortels met mosterd- en venkelzaad, kurkuma, cayennepeper en sesamolie te fermenteren. De worteltjes hebben nog een dag of 7 nodig om tot een goede fermentatie te komen. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat maar ik houd je op de hoogte! Wordt vervolgd.

Resultaat-picklen-1551035478.JPG
Pickelen-1-1551035453.JPG
Pickelen-2-1551035465.JPG
Pickelen-3-1551035758.JPG